Biuletyn Informacji Publicznej
Konkurs kulinarny 2007
W dniu 22 lipca 2007 roku na byczyńskim rynku odbył się II Otwarty Konkurs
na Najlepszą Potrawę Domową o nagrodę Starosty Kluczborskiego. W konkursie brały udział 4 drużyny:
na Najlepszą Potrawę Domową o nagrodę Starosty Kluczborskiego. W konkursie brały udział 4 drużyny:
- Centrum Integracji Społecznej z Polanowic,
- Twórcy strony internetowej www.byczyna.info
- Koło Gospodyń Wiejskich z Proślic,
- Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów z Byczyny.
Uczestnicy przygotowywali swoje potrawy „pod okiem” jury w składzie: Burmistrz Byczyny Ryszard Grüner, Dyrektor Ośrodka Kultury Wiesław Okaj, Robert Świerczek Kierownik Biura Funduszy Pomocowych, Mienia Powiatu i Promocji Powiatu, Krzysztof Becla kucharz z restauracji „Grodzka” oraz dwie osoby wybrane z publiczności. Konkursowi przyglądała się licznie zgromadzona publiczność, która w tym czasie mogła również degustować się grochówką przygotowaną przez strażaków z Ochotniczej Straży Pożarnej w Byczynie. Imprezę prowadził Mr Chris, który zabawiał widzów, oraz motywował uczestników konkursu.
Po 2 godzinnych oczekiwaniach nadszedł czas degustacji potraw. „Na pierwszy ogień” poszło jury, które musiało spróbować każdej z przygotowanych potraw, aby móc ocenić i wyłonić zwycięzców. Następnie potrawy degustowała publiczność.
Dodatkową atrakcją Konkursu był pokaz tresury psów policyjnych, zorganizowany przez Komendę Powiatową Policji w Kluczborku. Po pokazie nadszedł czas wręczenia nagród. Jury przyznało pierwsze miejsce drużynie z Centrum Integracji Społecznej, drugie przypadło drużynie www.byczyna.info, oraz miejsce trzecie „ex aequo” dla reprezentacji Koła Gospodyń Wiejskich z Proślic i reprezentacji Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Byczynie.
Na koniec imprezy odbyła się zabawa taneczna. Po tak „obfitym w kalorie dniu”, każdemu chyba przydało się troszeczkę ruchu.
Regulamin
Otwartego konkursu na najlepszą potrawę domową
W konkursie może brać udział nie więcej niż 5 zespołów/uczestników pełnoletnich niebędących kucharzami zawodowymi. W przypadku zespołów (maksymalnie czteroosobowych) w ich składzie nie może być kucharzy zawodowych.
Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są osobiście lub telefonicznie pod nr 077 413 41 65
w Ośrodku Kultury w Byczynie do dnia 20 lipca 2007 r. (piątek) do godz. 1500.
W związku z ograniczoną liczbą uczestników liczy się data zgłoszenia.
w Ośrodku Kultury w Byczynie do dnia 20 lipca 2007 r. (piątek) do godz. 1500.
W związku z ograniczoną liczbą uczestników liczy się data zgłoszenia.
Konkurs odbędzie się na Rynku w Byczynie, przy kawiarni „Hetmańska” w dniu 22 lipca 2007 r. (niedziela). Rozpoczęcie konkursu o godz. 1400
Każdy z uczestników ma 3 godziny czasu na przygotowanie potrawy i prezentację.
Potrawy i ich prezentacje oceniać będzie Jury w składzie:
1. Starosta Kluczborski
2. Burmistrz Byczyny
3. Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie
4. kucharz zawodowy
Przy ocenie potrawy Jury będzie brać pod uwagę:
- smak potrawy,
- estetykę i jakość wykonania,
- oryginalność potrawy,
- prezentację historii potrawy lub historii związanej z regionem/krajem, z której potrawa się wywodzi.
Każdy uczestnik przy zgłoszeniu zobowiązany jest podać półprodukty i przyprawy niezbędne do przygotowania potrawy. Na półprodukty i przyprawy do każdej ze zgłoszonych potraw przeznacza się kwotę 100,00 zł.
Uczestnik może używać swoich przypraw oraz półproduktów niezbędne do przygotowania potrawy, po wcześniejszym uzgodnieniu z Jury konkursu.
Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród około godziny 1900
Zapraszamy do udziału w konkursie.