Logo Byczyny

6 Konkursu na najlepszą potrawę domową

Dnia 17 lipca 2011 roku odbył się 6 konkurs na najlepszą potrawę domową .

W tym roku udział brało 6 ekip: Sołectwo Janówka , Sołectwo Paruszowice , Koło Gospodyń Wiejskich z Dobiecic , Koło Gospodyń Wiejskich z Miechowy , Byczyńskie Stowarzyszenie na rzecz Repetriacji oraz Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe Rycerz . 

Klasyfikacja prezentowała się następująco 

Koło Gospodyń Wiejskich z Miechowy -  I miejsce

Byczyńskie Stowarzyszenie na rzecz Repetriacji - II miejsce

Sołectwo Janówka - III miejsce

Sołectwo Paruszowice - III miejsce

Koło Gospodyń Wiejskich z Dobiecic - III miejsce

Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe Rycerz - III miejsce

 

 Sołectwo Janówka 

( Aniela Giesa , Elżbieta Gawlik , Krystyna Wiśniewska , Danuta Pośpiech, Gabryiela Olek )

P7170900.jpegP7170920.jpeg

 

Pieczarkowa

 Bulion mięsny

Ziemniaki

Marchew , pietruszka , seler

Pieczarki

Mąka

Śmietana

Do bulionu dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę starte na grubych oczkach tarki marchew , pietruszkę oraz seler . Następnie dodajemy podduszone plasterki pieczarek. Całość zaklepujemy najpierw mąką a następnie śmietaną 30 % .

 

Rolady wołowe

 

Płaty mięsa wołowego

Ogórek kiszony

Cebula

Boczek

Kiełbasa

Musztarda

Sól , pieprz

 

Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Ogórek, cebulę , kiełbasę i boczek kroimy w dość cienkie słupki. Płaty mięsa smarujemy z jednej strony musztardą, układamy na nich ogórek, cebulę , kiełbasę i boczek, sypiemy solą i grubo mielonym pieprzem. Składamy dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a następnie zwijamy w rolady i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzewamy smalec lub olej i obsmażamy na nim rolady. Potem przykrywamy brytfannę, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.

Sołectwo Paruszowice

(Grażyna Grondecka , Halina Pezdek , Leszek Śnieżek , Marian Kochman )

P7170905.jpegP7170914.jpeg

 

Kurczak marynowany w magi

 

0,5 kg piersi z kurczaka

1 cebula

2 jajka

4 łyżki magi

4 łyżki oleju

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Pieprz i sól do smaku

 

Pokroić pierś w drobna kostkę

Posiekać cebule

Dodać olej , magi , mąkę oraz jaja .

Wymieszać całość oraz wstawić do lodówki na ok. godzinę .

Uformować placki .

Smażyć na patelni

 

Grzybowa z leśnych grzybów

 

Bulion mięsny

200 gram świeżych grzybów leśnych ( mix prawdziwki , podgrzybki , kozaki , maślaki )

  Serek topiony śmietankowy

Śmietana 30 %

 

Grzyby gotujemy oraz  blendujemy , następnie dodajemy je do bulionu .

Wrzucamy serek topiony .

NA talerzu dodajemy śmietanę 30% oraz ozdabiamy natką pietruszki

Podawać z grzankami lub groszkiem ptyśowym .  

 

Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa

( Krystyna Biskup , Halina Juszczyk Irena Buczkowska )

P7170902.jpegP7170917.jpeg

 Barszcz ukraiński

Wywar na kościach lub żeberkach

2 buraki czerwone + jeden na końcu dla ,,koloru’’

Fasola Jaś

Ćwierć główki kapusty białej ugotowanej

Marchew , pietruszka , pola , seler

1 cebula

Kwasek cytrynowy lub cytryna

Śmietana 30% dodawana na talerz

 

Karkówka po Angielsku

 Marynata :

 3 ząbki czosnku

3 krople magi , pieprz , łyżka soli

 Mięso natrzeć marynatą a następnie skropić cytryną i ostawić do lodówki na 2 dni . Piec w temperaturze 220* C przez 20 min , po 20 min zmniejszyć temp na 180* na 110 min .

 

Koło Gospodyń Wiejskich Dobiercice

( Iwona Jurczyk , Katarzyna Rościcka , Agata Rościcka , Teresa Blachnik , Zofia Gburek , Anna Mazurek )

P7170892.jpegP7170925.jpeg

Zespół przygotował 

Zupę serową z pulpecikami z indyka

 

Byczyńskie Stowarzyszenie na rzecz Repatriacji

 ( Nadieżda Rękas , Antonina Samajlowa , Jadwiga Czerkas )

P7170896.jpegP7170923.jpeg

 

Płow ( Pilaw)

 Składniki:

3-4 marchewki

1-2 duże cebule

Mięso : karkówka , kurczak , cielęcina

2 szklanki ryżu

Sól , pieprz , liśc laurowy , 4-5 ząbków czosnku

 

Pokrojone w kostkę mięso z przyprawami podsmażamy . Dodajemy cebule oraz marchew. Wszystko smażymy na oleju lub smalcu , całość wyrównujemy . Następnie zasypujemy ryżem ( umytym 3-4 razy w dużej ilości wody ) , tak by nie było widać mięsa , a ryż leżał na jednakowej grubości , następnie solimy i zalewamy wrzącą wodą ( na ok. 1,5 cm) . Zamykamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Gdy woda całkowicie wyparuje , a ryż dostatecznie spęcznieje ( zrobi się odpowiednio miękki ) , zdejmujemy z ognia i odstawiamy potrawę na 10min pod przykryciem . Przed podaniem wymieszać .

Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe Rycerz

( Janina Błasiok , Maria Grzyb , Janina Ducka , Piotr Piórkowski , Artur Grzyb , Wiesław Walczak )

 P7170909.jpeg P7170911.jpeg

Zespół przygotował Żurek z klopsikami oraz smażone udko z kurczaka z ananasem