
Biuletyn Informacji Publicznej
Dnia 17 lipca 2011 roku odbył się 6 konkurs na najlepszą potrawę domową .
W tym roku udział brało 6 ekip: Sołectwo Janówka , Sołectwo Paruszowice , Koło Gospodyń Wiejskich z Dobiecic , Koło Gospodyń Wiejskich z Miechowy , Byczyńskie Stowarzyszenie na rzecz Repetriacji oraz Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe Rycerz .
Klasyfikacja prezentowała się następująco
Koło Gospodyń Wiejskich z Miechowy - I miejsce
Byczyńskie Stowarzyszenie na rzecz Repetriacji - II miejsce
Sołectwo Janówka - III miejsce
Sołectwo Paruszowice - III miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich z Dobiecic - III miejsce
Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe Rycerz - III miejsce
Sołectwo Janówka
( Aniela Giesa , Elżbieta Gawlik , Krystyna Wiśniewska , Danuta Pośpiech, Gabryiela Olek )
Pieczarkowa
Ziemniaki
Marchew , pietruszka , seler
Pieczarki
Mąka
Śmietana
Do bulionu dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę starte na grubych oczkach tarki marchew , pietruszkę oraz seler . Następnie dodajemy podduszone plasterki pieczarek. Całość zaklepujemy najpierw mąką a następnie śmietaną 30 % .
Rolady wołowe
Płaty mięsa wołowego
Ogórek kiszony
Cebula
Boczek
Kiełbasa
Musztarda
Sól , pieprz
Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Ogórek, cebulę , kiełbasę i boczek kroimy w dość cienkie słupki. Płaty mięsa smarujemy z jednej strony musztardą, układamy na nich ogórek, cebulę , kiełbasę i boczek, sypiemy solą i grubo mielonym pieprzem. Składamy dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a następnie zwijamy w rolady i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzewamy smalec lub olej i obsmażamy na nim rolady. Potem przykrywamy brytfannę, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do
Sołectwo Paruszowice
(Grażyna Grondecka , Halina Pezdek , Leszek Śnieżek , Marian Kochman )
Kurczak marynowany w magi
1 cebula
2 jajka
4 łyżki magi
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Pieprz i sól do smaku
Pokroić pierś w drobna kostkę
Posiekać cebule
Dodać olej , magi , mąkę oraz jaja .
Wymieszać całość oraz wstawić do lodówki na ok. godzinę .
Uformować placki .
Smażyć na patelni
Grzybowa z leśnych grzybów
Bulion mięsny
Serek topiony śmietankowy
Śmietana 30 %
Grzyby gotujemy oraz blendujemy , następnie dodajemy je do bulionu .
Wrzucamy serek topiony .
NA talerzu dodajemy śmietanę 30% oraz ozdabiamy natką pietruszki
Podawać z grzankami lub groszkiem ptyśowym .
Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa
( Krystyna Biskup , Halina Juszczyk Irena Buczkowska )
Barszcz ukraiński
Wywar na kościach lub żeberkach
2 buraki czerwone + jeden na końcu dla ,,koloru’’
Fasola Jaś
Ćwierć główki kapusty białej ugotowanej
Marchew , pietruszka , pola , seler
1 cebula
Kwasek cytrynowy lub cytryna
Śmietana 30% dodawana na talerz
Karkówka po Angielsku
3 krople magi , pieprz , łyżka soli
Koło Gospodyń Wiejskich Dobiercice
( Iwona Jurczyk , Katarzyna Rościcka , Agata Rościcka , Teresa Blachnik , Zofia Gburek , Anna Mazurek )
Zespół przygotował
Zupę serową z pulpecikami z indyka
Byczyńskie Stowarzyszenie na rzecz Repatriacji
( Nadieżda Rękas , Antonina Samajlowa , Jadwiga Czerkas )
Płow ( Pilaw)
3-4 marchewki
1-2 duże cebule
Mięso : karkówka , kurczak , cielęcina
2 szklanki ryżu
Sól , pieprz , liśc laurowy , 4-5 ząbków czosnku
Pokrojone w kostkę mięso z przyprawami podsmażamy . Dodajemy cebule oraz marchew. Wszystko smażymy na oleju lub smalcu , całość wyrównujemy . Następnie zasypujemy ryżem ( umytym 3-4 razy w dużej ilości wody ) , tak by nie było widać mięsa , a ryż leżał na jednakowej grubości , następnie solimy i zalewamy wrzącą wodą ( na ok.
Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe Rycerz
( Janina Błasiok , Maria Grzyb , Janina Ducka , Piotr Piórkowski , Artur Grzyb , Wiesław Walczak )
Zespół przygotował Żurek z klopsikami oraz smażone udko z kurczaka z ananasem