Logo Byczyny

V Jubileuszowy Konkurs na najlepszą potrawę domową

Relacja z V Jubileuszowego Konkursu
na najlepszą potrawę domową

 

Dnia 18.07.2010 r. w Byczynie w amfiteatrze odbył się V Jubileuszowy konkurs na najlepszą potrawę domową.

Celem konkursu była prezentacja umiejętności przygotowania potraw domowych przez kucharzy-amatorów oraz prezentacja historii potraw i regionu, z którego potrawa się wywodzi.

W konkursie mogło wziąć udział maksymalnie 5 ekip kucharzy amatorów składające się z 1-4 osób. Decydowała kolejność zgłoszeń. Każda z ekip przygotowała dwa dania konkursowe z zaproponowanych kategorii (kategoria I zupa, kategoria II danie główne).

Jury w składzie : Ryszard Grüner - Burmistrz Byczyny, Maciej Tomaszczyk – Radny Rady Powiatu w Kluczborku, Wiesław Okaj - Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie oraz Krzysztof Becela szef kuchni Restauracja "Grodzka" oceniało smak i sposób podania dań konkursowych ale także prezentację przez ekipę historii potrawy oraz regionu, z którego potrawa pochodzi.

Zespoły biorące udział w konkursie zajęły odpowiednio miejsca :

- Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji – I miejsce

- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Miechowa – II miejsce

- Bank Spółdzielczy w Wołczynie filia w Byczynie – III miejsce

- Centrum Integracji Społecznej w Polanowicach – IV miejsce

- Sołectwo Sarnów – V miejsce

Wszystkie zespoły biorące udział w konkursie otrzymały nagrody oraz dyplomy.

W czasie przygotowywania potraw zostały zorganizowane konkursy dla publiczności: konkurs jedzenia arbuza oraz konkurs obierania ziemniaków. Zwycięzcom I konkursu został Pan Łukasz Zajdler, a II konkursu Pani Zofia Mączka. W trakcie imprezy czas publiczności umilały występy : chóru „Radość” z Roszkowic, Orkiestry Dętej z Byczyny oraz Zespołu Tanecznego„Flex”.

  Na zakończenie odbyła się zabawa taneczna z grupą „Zefir”.

 KONKURS GOTOWANIA 00.jpeg KONKURS GOTOWANIA 01.jpeg KONKURS GOTOWANIA 02.jpeg KONKURS GOTOWANIA 03.jpeg KONKURS GOTOWANIA 08.jpeg KONKURS GOTOWANIA 05.jpeg KONKURS GOTOWANIA 06.jpeg KONKURS GOTOWANIA 07.jpeg KONKURS GOTOWANIA 09.jpeg KONKURS GOTOWANIA 04.jpeg KONKURS GOTOWANIA 20.jpeg KONKURS GOTOWANIA 11.jpeg KONKURS GOTOWANIA 10.jpeg KONKURS GOTOWANIA 13.jpeg KONKURS GOTOWANIA 14.jpeg KONKURS GOTOWANIA 15.jpeg KONKURS GOTOWANIA 16.jpeg KONKURS GOTOWANIA 17.jpeg KONKURS GOTOWANIA 18.jpeg KONKURS GOTOWANIA 21.jpeg KONKURS GOTOWANIA 22.jpeg KONKURS GOTOWANIA 19.jpeg KONKURS GOTOWANIA 24.jpeg KONKURS GOTOWANIA 25.jpeg KONKURS GOTOWANIA 26.jpeg KONKURS GOTOWANIA 27.jpeg

Przepisy zwycięskich potraw:

MANTY

 

Składniki na ciasto :

1 kg mąki , 2 jaja , 1 szklanka mleka , szczypta soli

 

Składniki na farsz :

1 kg mięsa mielonego , 3 średniej wielkości cebule pokrojone w kosteczkę , szczypta soli i pieprzu (wszystko razem wymieszać )

 

Sposób przygotowania :

Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować . Pokroić na kwadraty . Nałożyć na nie po łyżce farszu i skleić w formie koperty , albo wszystkie rogi skleić w jednym punkcie . Gotować na parze 40-45 minut. Wcześniej , by manty nie przyklejały się do naczynia , wystarczy zanurzyć je w oleju.

 

CZEBUREKI

 

Składniki na ciasto :

1 kg mąki pszennej , 1 szklanka wody , szczypta soli

 

Składniki na farsz :

1 kg mięsa mielonego , szczypta soli , szczypta pieprzu , nieco mleka lub śmietany – by farsz był bardziej pulchny . Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Sposób przygotowania :

Z podanych składników zagnieść ciasto i bardzo cienko je rozwałkować ( grubość kartki papieru ) . Wyciąć duże krążki i rozprowadzić farsz na całej ich powierzchni ( zostawić do sklejania 1,5 cm od brzegu ) . Skleić na kształt dużych pierogów . Smażyć w dużej ilości oleju do zarumienia. Wyciągnąć i przykryć ściereczką aby zmiękły.