Biuletyn Informacji Publicznej
Relacja z V Jubileuszowego Konkursu
na najlepszą potrawę domową
Dnia 18.07.2010 r. w Byczynie w amfiteatrze odbył się V Jubileuszowy konkurs na najlepszą potrawę domową.
Celem konkursu była prezentacja umiejętności przygotowania potraw domowych przez kucharzy-amatorów oraz prezentacja historii potraw i regionu, z którego potrawa się wywodzi.
W konkursie mogło wziąć udział maksymalnie 5 ekip kucharzy amatorów składające się z 1-4 osób. Decydowała kolejność zgłoszeń. Każda z ekip przygotowała dwa dania konkursowe z zaproponowanych kategorii (kategoria I zupa, kategoria II danie główne).
Jury w składzie : Ryszard Grüner - Burmistrz Byczyny, Maciej Tomaszczyk – Radny Rady Powiatu w Kluczborku, Wiesław Okaj - Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie oraz Krzysztof Becela szef kuchni Restauracja "Grodzka" oceniało smak i sposób podania dań konkursowych ale także prezentację przez ekipę historii potrawy oraz regionu, z którego potrawa pochodzi.
Zespoły biorące udział w konkursie zajęły odpowiednio miejsca :
- Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji – I miejsce
- Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Miechowa – II miejsce
- Bank Spółdzielczy w Wołczynie filia w Byczynie – III miejsce
- Centrum Integracji Społecznej w Polanowicach – IV miejsce
- Sołectwo Sarnów – V miejsce
Wszystkie zespoły biorące udział w konkursie otrzymały nagrody oraz dyplomy.
W czasie przygotowywania potraw zostały zorganizowane konkursy dla publiczności: konkurs jedzenia arbuza oraz konkurs obierania ziemniaków. Zwycięzcom I konkursu został Pan Łukasz Zajdler, a II konkursu Pani Zofia Mączka. W trakcie imprezy czas publiczności umilały występy : chóru „Radość” z Roszkowic, Orkiestry Dętej z Byczyny oraz Zespołu Tanecznego„Flex”.
Na zakończenie odbyła się zabawa taneczna z grupą „Zefir”.
Przepisy zwycięskich potraw:
MANTY
Składniki na ciasto :
1 kg mąki , 2 jaja , 1 szklanka mleka , szczypta soli
Składniki na farsz :
1 kg mięsa mielonego , 3 średniej wielkości cebule pokrojone w kosteczkę , szczypta soli i pieprzu (wszystko razem wymieszać )
Sposób przygotowania :
Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować . Pokroić na kwadraty . Nałożyć na nie po łyżce farszu i skleić w formie koperty , albo wszystkie rogi skleić w jednym punkcie . Gotować na parze 40-45 minut. Wcześniej , by manty nie przyklejały się do naczynia , wystarczy zanurzyć je w oleju.
CZEBUREKI
Składniki na ciasto :
1 kg mąki pszennej , 1 szklanka wody , szczypta soli
Składniki na farsz :
1 kg mięsa mielonego , szczypta soli , szczypta pieprzu , nieco mleka lub śmietany – by farsz był bardziej pulchny . Wszystko dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania :
Z podanych składników zagnieść ciasto i bardzo cienko je rozwałkować ( grubość kartki papieru ) . Wyciąć duże krążki i rozprowadzić farsz na całej ich powierzchni ( zostawić do sklejania 1,5 cm od brzegu ) . Skleić na kształt dużych pierogów . Smażyć w dużej ilości oleju do zarumienia. Wyciągnąć i przykryć ściereczką aby zmiękły.