
Biuletyn Informacji Publicznej
W niedzielę, 22 lipca 2012 r. na skwerze przy „Karczmie Spichlerz” odbył się VII konkurs na najlepszą potrawę domową. Organizatorami tegorocznej edycji konkursu byli: Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji, Ośrodek Kultury w Byczynie, Opolski Związek Rolników i Organizacji Społecznych oraz Byczyński Związek Rolników i Organizacji Społecznych.
Konkurs polegał na przygotowaniu przez drużyny kucharzy-amatorów dwóch dań konkursowych: zupy i dania głównego. Ekipy biorące udział w konkursie, a było ich sześć miały na przygotowanie posiłków 3 godziny i musiały wyrobić się w regulaminowym czasie. W trakcie przygotowywania przez ekipy konkursowe dań, publiczność mogła wziąć udział w konkursach organizowanych przez Ośrodek Kultury w Byczynie, m.in. bicie piany z białek, bieg z kubkiem pełnym mleka na czas, kręcioła itd. Ponadto zgromadzonych bawiły śpiewem - dziewczyny ze Studia Piosenki Ośrodka Kultury w Byczynie, tańcem – dzieci z zespołu tanecznego Ośrodka Kultury w Byczynie i muzyką – Orkiestra Dęta w Byczynie.
Komisja w składzie:
Pan Stanisław Rakoczy – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji
Pan Krzysztof Becla – kucharz zawodowy
Pani Ewa Bartosiewicz – Zastępca Burmistrza Byczyny
Pan Wiesław Okaj – Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie
degustowała i oceniała przygotowane przez drużyny specjały. Wśród specjałów, m.in. można było skosztować domowego rosołu, zupy ziemniaczanej, kapuśniaku, pierogów, kaczki bez kości, roladek drobiowych i wielu, wielu innych pyszności.
Komisja po długich i trudnych obradach ogłosiła następujące wyniki:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Dobiercicach
II miejsce – Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe „Rycerz”
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Miechowej
IV miejsce ex aequo: Koło Gospodyń Wiejskich w Janówce, Koło Gospodyń Wiejskich w Paruszowicach i Koło Gospodyń Wiejskich w Proślicach.
Sponsorami nagród byli:
Starosta Kluczborski, Burmistrz Byczyny, Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie, Maciej Tomaszczyk, „Karczma Spichlerz” w Byczynie, Opolski Związek Rolników i Organizacji Społecznych.
Po ocenie jurorskiej przygotowanych potraw, uczestnicy konkursu częstowali publiczność swoimi daniami. Chętnych do degustacji nie brakowało.