Logo Byczyny

Relacja z VII Konkursu na najlepszą potrawę domową

W niedzielę, 22 lipca 2012 r. na skwerze przy „Karczmie Spichlerz” odbył się VII konkurs na najlepszą potrawę domową. Organizatorami tegorocznej edycji konkursu byli: Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji, Ośrodek Kultury w Byczynie, Opolski Związek Rolników i Organizacji Społecznych oraz Byczyński Związek Rolników i Organizacji Społecznych.

Konkurs polegał na przygotowaniu przez drużyny kucharzy-amatorów dwóch dań konkursowych: zupy i dania głównego.  Ekipy biorące udział w konkursie, a było ich sześć miały na przygotowanie posiłków 3 godziny i musiały wyrobić się w regulaminowym czasie. W trakcie przygotowywania przez ekipy konkursowe dań,  publiczność mogła wziąć udział w konkursach organizowanych przez Ośrodek Kultury w Byczynie, m.in. bicie piany z białek, bieg z kubkiem pełnym mleka na czas, kręcioła itd. Ponadto zgromadzonych bawiły  śpiewem - dziewczyny ze Studia Piosenki Ośrodka Kultury w Byczynie, tańcem – dzieci z zespołu tanecznego Ośrodka Kultury w Byczynie i muzyką – Orkiestra Dęta w Byczynie.

Komisja w składzie:

Pan Stanisław Rakoczy – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji

Pan Krzysztof Becla – kucharz zawodowy

Pani Ewa Bartosiewicz – Zastępca Burmistrza Byczyny

Pan Wiesław Okaj – Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie

degustowała i oceniała  przygotowane przez drużyny  specjały. Wśród specjałów, m.in. można  było skosztować domowego rosołu, zupy ziemniaczanej, kapuśniaku, pierogów, kaczki bez kości, roladek  drobiowych i wielu, wielu innych pyszności.

Komisja po długich i trudnych obradach ogłosiła następujące wyniki:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Dobiercicach

II miejsce – Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe „Rycerz”

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Miechowej

IV miejsce ex aequo: Koło Gospodyń Wiejskich w Janówce, Koło Gospodyń Wiejskich w Paruszowicach i Koło Gospodyń Wiejskich w Proślicach.

Sponsorami nagród byli:

Starosta Kluczborski, Burmistrz Byczyny, Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie, Maciej Tomaszczyk, „Karczma Spichlerz” w Byczynie, Opolski Związek Rolników i Organizacji Społecznych.

Po ocenie jurorskiej przygotowanych potraw, uczestnicy konkursu częstowali publiczność swoimi daniami. Chętnych do degustacji nie brakowało.

P7220007.jpeg P7220008.jpeg P7220010.jpeg P7220016.jpeg P7220020.jpeg P7220026.jpeg P7220028.jpeg P7220031.jpeg P7220033.jpeg P7220034.jpeg P7220036.jpeg P7220037.jpeg P7220039.jpeg P7220041.jpeg P7220042.jpeg P7220045.jpeg P7220051.jpeg P7220054.jpeg P7220055.jpeg P7220061.jpeg P7220065.jpeg P7220067.jpeg P7220070.jpeg P7220072.jpeg P7220074.jpeg P7220075.jpeg P7220076.jpeg P7220077.jpeg P7220078.jpeg P7220079.jpeg