Biuletyn Informacji Publicznej
W dniu 21.07.2013 r. (niedziela) na skwerze przy Karczmie „Spichlerz” odbył się VIII Konkurs na Najlepszą Potrawę Domową, poświęcony pamięci Waldemara Jagiełły, lokalnego przedsiębiorcy, właściciela Hotelu***, Kawiarni i Restauracji „Adler” w Byczynie oraz Firmy Galaxia, który zginął niedawno w wypadku samochodowym.
Do konkursu przystąpiło sześć zespołów: Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji, Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe „Rycerz”, Koła Gospodyń Wiejskich z Proślic, Dobiercic, Janówki i Miechowej.
Celem konkursu była prezentacja umiejętności przygotowania potraw domowych przez zespoły – kucharzy amatorów oraz prezentacja historii potrawy i regionu, z którego potrawa się wywodzi. Wszystkie zespoły gotowały przez 3 godziny i musiały przygotować zupę i danie główne.
Przygotowane dania oceniała komisja w składzie:
- Ryszard Grüner, Burmistrz Byczyny
- Wioletta Kardas, Radna Powiatu Kluczborskiego
- Iwona Sarnowska, Dyrektor Ośrodka Kultury w Byczynie
- Teresa Błażejewska, Kucharka z Publicznego Przedszkola w Byczynie
Ocenie komisji podlegały przede wszystkim smak i sposób podania dań konkursowych oraz prezentacja przez zespoły historii potrawy oraz regionu, z którego ona pochodzi. Po długich i bardzo trudnych obradach jury postanowiło przyznać następujące miejsca:
I miejsce - Byczyńskie Stowarzyszenie Motocyklowe „Rycerz”
II miejsce - KGW Janówka
III miejsce - KGW Proślice
IV miejsce – Byczyńskie Stowarzyszenie na Rzecz Repatriacji
V miejsce - KGW Dobiercice
VI miejsce - KGW Miechowa
Nagroda specjalna Sekretarza Byczyny Macieja Tomaszczyka za najoryginalniejszą potrawę trafiła do KGW Janówka, zaś nagroda Burmistrza Byczyny Ryszarda Grünera za najbardziej tradycyjne danie do Byczyńskiego Stowarzyszenia na Rzecz Repatriacji.
Podczas „smacznej imprezy” przeprowadzono również konkursy z nagrodami dla publiczności. Panowie musieli powalczyć z czasem i ćwiartką arbuza, panie z wyrabianiem ciasta, a dzieciaki z ubiciem piany z białek. Można było także skorzystać z oferty przygotowanej na stoiskach wystawowych, m.in. spróbować pysznych naturalnych soków, pobawić się z wyrabianiem ceramiki.
Tegoroczny konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców Byczyny i okolic. W oczekiwaniu na degustację przygotowanych potraw konkursowych zebranym umilały czas występy Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Byczynie oraz Zespołu „Jarzębina” z Ośrodka Kultury w Byczynie.