Biuletyn Informacji Publicznej
PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Byczynie przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne ( szynka drobiowa, wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe ( gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 620 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Byczyna
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 32 568 ton żywności;
- 620 paczek żywnościowych.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej w Gminie Byczyna przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny, w których wzięło udział 30 uczestników.